TherapieŽn

Fysiotherapie -  Sportfysiotherapie -  Lymfedrainage
Kaakfysiotherapie -  Manuele Therapie -  Bekkentherapie
Medical Taping -  Oncologie-fysiotherapie
Medische Fitness -  Fysio Fitscan


Fysiotherapie

Algemene informatie
Als je niet goed kunt bewegen. Als je niet durft te bewegen. Als je meer moet bewegen. Als je moeite hebt met bewegen. De fysiotherapeut is er voor iedereen. Van klein tot groot. Van jong tot oud.

Het menselijk lichaam is een verbazend knap en goed georganiseerd geheel van spieren, botten en gewrichten, waar we dagelijks op moeten kunnen rekenen. Lopen, staan, springen, bukken, het zijn vaak volkomen vanzelfsprekende bewegingen. Dat bewegen niet zo vanzelfsprekend is, beseft u pas als u ergens last van krijgt, als het lichaam even niet meewerkt. Degene die daar alles van afweet is de fysiotherapeut: de specialist in beweging. Bij hem of haar kunt u terecht voor de behandeling van uw klachten, maar ook om (ergere) klachten te voorkomen. Fysiotherapeuten willen een positieve bijdrage leveren aan bijvoorbeeld gezond bewegen, het terugdringen van ziekteverzuim en het voorkomen van blessures. Op deze manier helpt uw fysiotherapeut u om uw lichaam zo goed mogelijk functionerend te houden. Uw lichaam verdient de beste behandeling.

Voor wie, wanneer en bij welke klachten?
Jaarlijks gaan zoín 2,5 miljoen mensen, jong en oud, naar de fysiotherapeut. Omdat ze klachten hebben vanwege hun houding of omdat een beweging problemen oplevert. Het kan gaan om sportblessures, klachten die opgedaan zijn tijdens het werk, klachten als gevolg van een ongeval of ziekte, een Ďverkeerdeí beweging of simpelweg omdat het lichaam ouder wordt. Uw fysiotherapeut adviseert, behandelt en begeleidt u zodat u weer zo goed mogelijk uw dagelijkse leven kunt voortzetten. Gewoon boodschappen doen, op een verantwoorde manier sporten, weer aan het werk of, als u in een instelling verblijft, zelfs eerder naar huis. U leert hoe u door verantwoord te bewegen verdere problemen kunt voorkomen of beperken.

Wat gebeurt er bij de behandeling?
Afhankelijk van uw situatie gaat u naar een fysiotherapeut in een eigen praktijk of in een zorginstelling (ziekenhuis, revalidatiecentrum, verzorgingshuis of verpleegtehuis). In sommige gevallen komt de fysiotherapeut bij u thuis. Een behandeling duurt ongeveer een half uur per keer. Bij de eerste afspraak vormt de fysiotherapeut een zo volledig mogelijk beeld van uw klachten, door u eerst te onderzoeken en vragen te stellen. Op basis daarvan kan de fysiotherapeut samen met u een behandelplan opstellen. Dit is maatwerk. Wel werken veel fysiotherapeuten met vaste richtlijnen als basis, maar uiteindelijk is elk mens weer anders. Elke klacht is anders en elk lichaam reageert anders.

Een belangrijk onderdeel van de behandeling is vaak oefentherapie. Deze therapie is bedoeld om de bewegingsmogelijkheden van gewrichten te beÔnvloeden en spierkracht te vergroten. En ook om een betere houding aan te leren, een beter evenwicht te realiseren en soms om een betere ademhalingstechniek te leren of juist te ontspannen. Als onderdeel van de behandeling doet u zelf oefeningen thuis. Deze worden toegespitst op uw situatie en mogelijkheden. Het gaat erom dat u zich ervan bewust wordt wat de beste manier van bewegen is en dat u vertrouwen krijgt in uw lichaam.

Ter ondersteuning van de oefentherapie kan de fysiotherapeut ook gebruik maken van massage en fysiotechniek. De fysiotherapeut geeft ook preventief advies en voorlichting. Door gerichte begeleiding leert u voldoende en verantwoord te bewegen. Zo wordt u zich ervan bewust wat wel goed is en wat problemen veroorzaakt. Dit om herhaling of verergering van uw klachten te voorkomen. Daar bent u natuurlijk op lange termijn het meest bij gebaat. Het doel is dat u weer zoveel mogelijk zelfstandig kunt doen. Het is het belangrijk dat u zelf meewerkt aan het verminderen van uw klachten, door oefeningen te doen en vooral door goed aan te geven wat u voelt en uitleg te vragen wanneer iets niet duidelijk is. Goede communicatie tussen u en uw fysiotherapeut draagt bij aan uw herstel.
^TOP

Klik op onderstaande therapieŽn om het
bijbehorende PDF-bestand te openen.


Sportfysiotherapie
Lymfedrainage
Kaakfysiotherapie
Manuele therapie
Bekkentherapie
Medical taping
Oncologie-fysiotherapie
Medische fitness
Fysio fitscan
^TOP


De praktijkLinks